Contact|

Pubercongres

Programma

5 JUNI 2018 | BUSSUM

09:00 uur - Registratie en Ontvangst
U ontvangt van ons een naambadge en congrestas met schrijfmateriaal. De koffie staat voor u klaar!

10:00 uur - Opening en inleiding door de dagvoorzitter
Dr. Bas levering, Universiteit van Utrecht en hoofdredacteur Pedagogiek in Praktijk.

10:10 uur –  Pubers zijn de thermometer van de maatschappij
Dr. M. F. Delfos, Biopsycholoog, Picowo
In de twintigste eeuw hebben pubers en adolescenten de maatschappij overgenomen en dat merken we nog aan kleding, seksualiteit, individualisme en wereld veroveren.
Het is een dynamische periode waar de puber gaat ontdekken, zich los probeert te maken, op zijn gezicht valt en volop energie steekt in vrienden en relaties.
Hoe ontwikkelen hun hersens ten opzichte van de periode van daarvoor en daarna? Wat betekent dat voor het leren op school, wereldvisie, diagnoses?
Communicatie met ‘hersens op aan’ is onontbeerlijk bij het opvoeden gedurende deze periode.

11:30 uur - Koffiepauze en informatiemarkt
Tijdens de pauzes kunt u een kopje koffie of thee met iets lekkers nuttigen, is er de gelegenheid om te netwerken en kunt u terecht bij de informatiestands.

12:00 uur – Hormonen en hersenontwikkeling in de puberteit
Dr. Jiska Peper, Docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden en oprichter van Science2share
In deze lezing deelt Jiska Peper de meest recente wetenschappelijke inzichten uit haar onderzoek naar hersenontwikkeling in de puberteit. Hoewel tieners vaak denken dat ze heel volwassen zijn, zijn hun hersenen nog lang niet uitontwikkeld. Het puberbrein is echt een ‘werk in uitvoering’. Zij zal u presenteren hoe dit proces van hersenontwikkeling samenhangt met ‘typische’ gedragsveranderingen in de puberteit, zoals impuls controle, risico gedrag en sociale ontwikkeling. Daarnaast laat Jiska zien dat puberteitshormonen (die vaak een slechte naam hebben) ook hele nuttige functies hebben voor het brein en gedrag van de puber. 

12:45 uur – Lunch en bezoek informatiemarkt
In de foyer wordt u een gevarieerde lunch geserveerd.

13:45 uur – Deelsessieronde
Tijdens uw bezoek bezoekt u in deze ronde één van de zes deelsessies.

15:00 uur – Koffiepauze en informatiemarkt
Tijdens de pauzes kunt u een kopje koffie of thee met iets lekkers nuttigen, is er de gelegenheid om te netwerken en kunt u terecht bij de informatiestands.

15:30 uur – De universiteit van de straat! 
Patrick Smelt, Adviseur jeugdgroepen, Straatcontact.nl
Tijdens de lezing wordt gekeken naar het gedrag van jeugdgroepen en hangjongeren, maar dan vanuit de ogen van de jeugd. met behulp van filmpjes waarin het gedrag van jeugd goed waarneembaar is. We bekijken een situatie vanuit het volwassenenbrein en vervolgens vanuit het puberbrein. Patrick heeft samen met jeugdgroepen een ‘tool’ ontwikkeld waarmee we het gedrag kunnen duiden. Tijdens deze actieve lezing maakt u kennis met deze tool en zien we oplossingen in het soms lastige gedrag. Door kennis te maken met het straatgedrag krijgt u inzichten welke goed zijn te gebruiken voor iedereen die met jeugd werkt. 

16:15 uur – Pubers, privacy & sociale media
Justine Pardoen, specialist jeugd & media (mediaopvoeding, mediawijsheid), ouderschapsjournalist en filosofisch practicus, Bureau jeugd & media
Pubers willen zoveel mogelijk privacy: dat was altijd al zo en dat is in deze tijd niet anders. Voor opvoeders en begeleiders die bezorgd zijn wringt dat. Zeker als er twijfels zijn over het welbevinden van de jongere wil iedereen maar al te graag weten wat hij/zij uitspookt op een van de vele sociale media-sites. Wat zijn grenzen aan de privacy en hoe moeten deze worden gehanteerd?

17:00 uur – Afsluiting Borrel