Contact|

Pubercongres

Inleiding

5 JUNI 2018 | BUSSUM

De puberteit is een dynamische periode vol met uitdagingen en kansen. Tijdens deze roerige en veelbewogen periode,hebben pubers te maken met groei en ontwikkeling op allerlei gebieden, waaronder; lichamelijk , sociaal-emotioneel en cognitief. Er verandert veel. Pubers groeien uit van een afhankelijk kind tot een zelfstandige volwassene
Vaak worden pubers geassocieerd met lastig en opstandig gedrag. Ze luisteren niet, of selectief. Ze richten zich meer op leeftijdsgenoten, nemen afstand van hun ouders en ze ontwikkelen een eigen stijl. Voor omstanders als ouders, docenten en hulpverleners kan het lastig zijn om tot de puber door te dringen. Waar komt dit gedrag vandaan? Wat zijn de do’s en don’ts  in de omgang met pubergedrag? En welke handvatten zijn er om pubers te begeleiden in deze belangrijke ontwikkelingsfase?

Tijdens het plenaire programma van deze dag komen vier inspirerende sprekers aan het woord. Martine Delfos, van wie onlangs het boek Pubers en adolescenten is verschenen, staat tijdens haar lezing uitgebreid stil bij de dynamische periode van de puberteit waarin de puber op ontdekkingstocht gaat. Hoe ontwikkelen de hersenen zich in deze periode en wat betekent dat voor hun wereldvisie, hun school en ook voor de diagnostiek? Jiska Peper bespreekt in haar lezing de ontwikkeling van het puberbrein en de invloed van de hormonen. Ze laat zien dat hormonen niet alleen de bekende gedragsveranderingen met zich mee brengen, maar ookeen nuttig effect hebben op pubergedrag.
Patrick Smelt vertelt over pubers en de straatcultuur. U maakt kennis met straatgedrag en ziet door middel van een door jeugdgroepen ontwikkelde tool mogelijke oplossingen voor lastig gedrag. 
In de lezing van Justine Pardoen vertelt zij over pubers, privacy social media. Pubers willen privacy en hun omgeving wil weten waar ze mee bezig zijn. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar? Hoe stel je de grenzen aan privacy? En hoe maak je pubers bewust van de risico’s van sociale media?  

Naast het plenaire gedeelte, kunt u kiezen uit zes verschillende deelsessies met uiteenlopende onderwerpen. In de deelsessie over weerbaarheid van Berendineke Steenbergen krijgt u als professional de beschikbare kennis rondom versterking van weerbaarheid bij pubers. Ed de Bruin brengt u in zijn deelsessie over pubers en slaapproblemen op de hoogte van recent onderzoek over hoe slaap bij jongeren preventief kan worden verbeterd. Dirk van der Wulp vertelt u over motivatie van leerlingen en laat u door middel van een live demonstratie zien hoe je leerlingen motiveert actiever aan de slag te gaan. In de deelsessie van Gertjan van Zessen en Welmoed Visser-Korevaar maakt u kennis met het begrip zelfwaardering vanuit zijn ontwikkelde methode “Vat van zelfwaardering”, een psychologisch verandermodel. U krijgt voorbeelden van de toepassing en u leert begrijpen waarom onwenselijk gedrag zo taai kan zijn en toch veranderd kan worden. Een volgende deelsessie gaat in op het thema  pubers en schulden. Marion Weijers vertelt u in deze deelsessiehoe je pubers moet motiveren om het heft in eigen hand te nemen. Gedragsverandering en communicatie zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. In de laatst te kiezen deelsessie laat Saskia Verhaeren u kennis maken met groeimindset. Deze mindset is van grote invloed op leren en ontwikkelen. Ook krijgt u nieuwe inzichten en tools voor het werken met pubers.

Al met al biedt deze dag u een breed scala aan onderwerpen, waarin u dus ook zelf de mogelijkheid heeft om te kiezen welk programma het beste bij u past! Kennis en achtergronden van verschillende invloeden op de ontwikkeling van pubers zetten u aan het denken. Daarnaast is er ruimte om collega’s te ontmoeten. Bent u nieuwsgierig naar positieve visies en nieuwe werkwijzen? Kom dan naar het Pubercongres!